czwartek, 4 listopada 2010

Beczki na miód

Od dość dawnych czasów ludzie, którzy zbierali miód przechowywali go w różnego typu opakowaniach takich jak dzbany, czy beczki. Przy aktualnym zapotrzebowaniu na tego typu produkty oraz przy aktualnych zdolnościach produkcyjnych, miód musi być przechowywany w tańszych oraz większych opakowaniach. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem mogą okazać się beczki na miód.

Beczki metalowe są obecnie najbardziej uniwersalnym opakowaniem na różnego typu produkty. Tego typu opakowanie sprawia, że miód nie utraci swoich właściwości smakowych -w przeciwieństwie do beczek plastikowych. Dodatkowo przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia, tego typu beczka pozwala na przechowywanie miodu przez długi okres czasu.


Miód można również przechowywać w beczkach dębowych. Doskonale zachowają wszystkie walory smakowe miodu. Dość rzadko stosuje się takie rozwiązanie, ponieważ beczki dębowe są bardziej kosztownym opakowaniem i dla obniżenia kosztów opakowania stosuje się beczki metalowe.

Już w dawnych latach, w przeszłości miód był przechowywany właśnie w beczkach dębowych lub w glinianych garnkach lub szklanych słojach. Warto wypróbować alternatywne sposoby przechowywania miodu, tak aby miód był jeszcze lepszy i dłużej zachowywał swoją świeżość.